Realizarea unei arhive dinamice și o hartă interactiva online
A fost realizată structura pentru cercetarea și cartarea practicilor, stabilind metodologia de cartografiere și colectarea datelor. Au fost dezvoltate criterii și metode de mapare, inclusiv detaliile specifice ale fiecărei inițiative, de la localizare la descriere, obiective, și resurse mobilizate. Rezultatele includ cartarea a 95 de inițiative de reziliență comunitară, 82 din București-Ilfov și 13 din Sibiu, contribuind la co-proiectarea unei arhive dinamice pentru procesul de cartografiere.
Website proiect / harta interactivă (WP1+4)
Am co-proiectat o arhivă dinamică și o hartă interactivă, implementând cartografierea prin platforma beta accesibilă publicului pentru testare reală: www.jpiconect.eu
După teste alfa interne, platforma vizează acum colectarea feedback-ului pentru îmbunătățiri ulterioare. Arhitectura sa flexibilă se va adapta și evolua odată cu progresul proiectului și contribuțiile celor șase echipe implicate.
Taxonomia spațiilor și practicilor de reziliență comunitară
Reziliența transformativă reflectă capacitatea de a concepe și materializa realități alternative, puterea de a schimba viața cotidiană prin alegere, drumul către relații sociale și ecologice îmbunătățite și abilitatea colectivă de a răspunde provocărilor viitoare.
Grupările și temele de interes includ activismul local, cu rețele de suport și implicare politică; întâlniri creative și ateliere pentru activități de grup; inițiative de spații verzi, cum ar fi grădini comunitare și parcuri urbane; experimente în economii alternative și locuire; și practici pentru un stil de viață sustenabil, inclusiv producția locală de energie și eficiența energetică a locuințelor.
Planul de management al inovarii (WP5)
Reziliența se întărește prin flexibilitate și autonomie în echipe, depășind micromanagementul pentru a favoriza inovația și a transforma incertitudinea în avantaj. Managementul se reorientează către o paradigmă care valorizează contextualizarea, creativitatea și colaborarea interdisciplinară, cu managerii facilitând responsabilizarea echipei și alinierea la obiectivele proiectului.
Activități din cadrul pachetului de management (WP5); cercetare bibliografică și cartare (WP1); comunicare / construire a platformei digitale (WP4).
Evenimente
Atelier de lansare a proiectului (WP1) – Vught, Olanda, 30 – 31 mai 2022
- optimizarea calendarului pentru eficientizarea activităților;
- stabilirea structurii organizatorice, procedurile de comunicare și coordonarea întâlnirilor
- raport de progres și estimare start cercetare pentru pachetul de activități 1 (WP1).
Rezultate: semnare Consortium Agreement semnat de toți partenerii; Planul de management al inovării
Prezentări ale proiectului
- Conferința anuală a EAAE [European Association for Architectural Education], desfășurată la Madrid între 31.08 – 02.09.2022
- Partenerilor și locuitorilor din București la HUB OAR București în 27.11. 2022
- Seminarul „Învățare mediată de design între universități, orașe și comunități”, desfășurat într-un format hibrid, organizat în comun de Universitatea Chalmers, Școala de arhitectură a Universității din Sheffield, împreună cu aaa, ATU și KTH (în cadrul proiectului CONECT JPI) pe 29.2022