ATU cuprinde mai mult de 70 de membri aparținând unor discipline diverse: arhitectură, urbanism, studii sociale, legislație urbană și economie, antropologie etc. Înființată în anul 2001, organizația promovează o abordare multi/trans/inter-disciplinară ce abordează spațiul ca subiect central.
Una dintre preocupările principale ale ATU o reprezintă necesitatea negocierii între actorii spațiului partajat. Întotdeauna în căutarea echilibrului, organizația și-a împărtășit cunoștințele așa încât societatea civilă să dispună de cât mai multe șanse de a participa la discuțiile cu puterile economice și cu factorii de decizie. Multe dintre proiectele ATU sunt, prin urmare, asociate democrației participative și procesului decizional transparent.
Organizațiile de tip think-tank nu sunt foarte cunoscute sau apreciate în România. Una din puținele metode posibile de a oferi idei și soluții de politici publice autorităților locale este aceea de a răspunde ofertelor lansate de către autoritățile publice. În acest sens, echipa ATU contribuie la dezvoltarea de metodologii, acționând ca un grup de consultanță.
ATU este recunoscut de către Ministerul Educației, din anul 2008, ca Centru de Cercetare independent. În calitate de partener-lider sau partener al diferitelor universități în cadrul proiectelor de cercetare, ATU promovează îmbunătățirea condițiilor de viață, îmbunătățirea calității spațiului public și a mobilității urbane, dezvoltarea rurală și protecția patrimoniului.