Cu Fața Spre Dunăre

Giurgiu, 2022

VIZIUNE

A.T.U. revine la Giurgiu primăvara aceasta cu un nou proiect parte din programul DANUrB+ ce are ca scop regenerarea orașului Giurgiu prin valorificarea patrimoniului cultural. Proiectul construiește la Giurgiu pe bazele puse de activitățile din 2021 care au activat comunitatea orașului și reprezentanții locali prin evenimente educaționale despre patrimoniu precum Școala de Vară DANUrB+ și Zilele Dunării 2021.

Proiectul își dorește să întoarcă orașul Giurgiu “Cu Fața spre Dunăre” printr-o serie de activități centrate pe regenerarea urbană și valorificare cultural-turistică a cartierului Smârda. Cartierul Smârda este una din zonele de patrimoniu din Giurgiu, un cartier cu valoare istorică ce este încă vizibilă fizic prin arhitectură, dar și prin memoria locală dezvoltată din generație în generație. A scoate la suprafață povestea cartierului Smârda înseamnă a spune povestea orașului Giurgiu.

ACTIVITĂȚI

1/ Cercetare istorică a cartierului

A.T.U. coordonează crearea expoziției de fotografie “Atunci și Acum” cu oameni și locuri din Smârda ce va prezenta publicului istoria cartierului dar și perspectiva prezentă. Expoziția va fi lansată la festivalul Zilele Dunării 2022 la începutul lunii iulie 2022, unde cercetarea va fi integrată și într-o hartă turistică a cartierului Smârda pentru rezidenți și turiști.

Mulțumiri partenerilor: Muzeul Regional “Teohari Antonescu” Giurgiu, istoricilor Bogdan Mateescu și Florin Breazu, autorului Gabriel-Felician Croitoru pentru cercetarea istorică a cartierului și fotografului Costin Gheorghe pentru documentarea fotografică a cartierului.

2/ Consultare publică participativă despre viitorul cartierului

Parte din proiect va fi și crearea unei colecții video de interviuri despre viitorul cartierului și al orașului cu actori cheie din Euroregiunea Giurgiu-Ruse, co-produsă alături de partenerii media TRANZIT2030.

3/ Amenajări peisagere pentru a înfrumuseța cartierul

Istoria cartierului Smârda este încă vizibilă în arhitectura clădirilor. Pentru a scoate la lumină patrimoniul arhitectural, susținem comunitățile “La Bordei” care s-au mobilizat în jurul revitalizării singurului bordei din oraș – o structură arhitecturală specială ce se poate transforma în spațiu comunitar al cartierului. Prin evenimente de curățenie și reorganizare a curții bordeiului precum și planuri de restructurare a acoperișului, începem să consolidăm acest spațiu de interes.

Mulțumiri partenerilor: comunitățile “La Bordei”, “Parcul Fabricii de Zahăr” precum și Facultății de Urbanism “Ion Mincu” București care s-au implicat activ în procesul de revitalizare.

Mulțumiri speciale echipei Expodom, datorită cărora bordeiul se va bucura de un nou spațiu potrivit pentru viitoare adunări comunitare în cartier prin donația generoasă a unui cort pliabil.

Sponsor:

4/ Festivalul Zilele Dunării

Festivalul revine în Iulie 2022 în cartierul Smârda prin activități organizate în parteneriat cu actori și instituții locale. Lucrăm la dezvoltarea programului pentru festival și încurajăm propuneri de ateliere și activități din partea cetățenilor și a altor actori locali – de la grupuri informale până la firme sau administrația publică. Vă așteptăm să ne scrieți cu sugestii, idei și resurse utile la adresa atu@atu.org.ro.

ORGANIZATORI

Acest program este dezvoltat ca parte din proiectul DANUrB+ în Giurgiu printr-un parteneriat dintre Asociația pentru Tranziție Urbană, Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” și Primăria Municipiului Giurgiu. Proiectul este cofinanțat de fondurile Uniunii Europene (ERDF și IPA).