Shrinking Cities în România

SONY DSC

Durata proiectului:

01/2015 – 15/11/2016

 

Categorie:

Protecția patrimoniului

 

Website proiect:

 

Finanțare:

Proiectul Shrinking Cities în România își propune să ridice problema acestui fenomen urban (de contracție socio-culturală, fizică, economică și demografică) acut și omniprezent, dar prea puțin discutat.

 

Proiectul va prezenta fenomenul sub o formă inteligibilă, atractivă și interactivă unui public larg, pe care dorește să îl informeze și să îl sensibilizeze, vizând în final o percepție pozitivă asupra unui fenomen negativ. Proiectul a câștigat apelul lansat de Muzeul Național de Artă Contemporană pentru anul 2016, din cadrul Palatului Parlamentului, în urma căruia beneficiază de găzduire și susținerea cheltuielilor de întreținere.

Pentru că dorește a fi cât mai vizibil, activ și generator de dezbateri, proiectul se va compune dintr-o expoziție permanentă, presărată cu diverse evenimente periodice academice intersidciplinare și artistice (conferință/masă rotundă internațională, lansarea catalogului extins al expoziției, fanfara de la Petrila, piesă de teatru sau alte happening-uri scurte, proiecție de film etc).

 

Astfel, în urma unei preocupări de aproximativ o decadă asupra fenomenului contracției în orașele din România, echipa curatorială va selecta și reuni un grup mai larg, din domenii variate, preocupat de aspecte ale fenomenului de contracție (fenomen definit de curator după o cercetare riguroasă între 2009-2013). Pentru cercetare și elaborarea de texte privind aspect majore ale contracției (dezindustrializarea, emigrația, suburbanizarea și golirea centrului, depopularea, părăsirea, lăsarea în paragină etc) vor fi invitați antropologi, economiști, sociologi, urbaniști, jurnaliști, arhitecți etc (ca Vintilă Mihăilescu, Moise Guran, Dana Vais, Daniel Dăianu, Liviu Ianăși etc), iar pentru exponate și instalații, grupuri de artiști și arhitecți ce detaliază stări de fapt prin diferite media (fot. Ioana Cîrlig și Marin Raica cu eseul fotografic „Post-Industrial stories”, arh. Tudor Constantinescu și ideilagram cu „fenomenul”- instalație, arh. Irina Tulbure, Celia Ghyka, Alex Călin și și Asociația cu a mic cu „Casa de cultură nu-i acasă”- instalatie, Teodora Ana Mihai cu filmul documentar „Waiting for August”) și conturarea unor atitudini, a unor acțiuni în orașele shrinking („Planeta Petrila” a lui Ion Barbu, redată de artistul insuși și văzută din interior și exterior de regizorul Andrei Dăscălescu)

 

În urma acestei selecții, a definitivării viziunii curatoriale, a confirmării temelor și a corelării tuturor propunerilor, va putea începe realizarea expoziției. Proiectul de amenajare arhitecturală și proiectul de execuție a exponatelor va fi definitivat în lunile martie-aprilie, iar șantierul și producția pieselor vor avea loc în aprilie-mai. Expoziția în sine se va desfășura între 1 iunie- 15 noiembrie. Pentru vernisajul acesteia se dorește a fi invitat, poate cu sprijinul Ambasadei Germaniei, arh. Philipp Oswalt, cel care a teoretizat fenomenul Shrinking Cities în anul 2004.

 

Alte evenimente importante conexe sau ce fac parte din expoziție :

  • Evenimente în Planeta Petrila (fanfara din Petrila, piesa de teatru „Sub Pământ”, iunie 2016, Auăleu teatru din Timișoara, ce vor recrea atmosfera Centrului Pompadou din Petrila- octombrie 2016);
  • Prezentările periodice a câte unui grup de expozanți (parte a expozitiei);
  • Masă rotunda (conferința) și lansarea catalogului extins al expoziției (septembrie).

Echipa proiect

Vera Marin
Vera Marin